Trafikte bisiklet kavramını inceleyecek olursak öncelikle bisikletin ve bisiklet yolunun tanımlarını yapıp trafik kanunda nasıl yer aldığını incelememiz gerekiyor öncelikle..

BİSİKLET : (Değişik: 12/7/2013-6495/13 md.) Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden MOTORSUZ TAŞITLARDIR. Azami sürekli anma gücü 0,25 KW’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen araçtır. ELEKTRİKLİ BİSİKLETLER de bu sınıfa girer. 2918 sayılı TCK KARAYOLLARI Trafik Kanununda bisiklet için; (Madde 46) Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder.

BİSİKLET YOLU


Karayolunun sadece BİSİKLETLİLERİN kullanmalarına ayrılan kısmıdır.

TRAFİKTE BİSİKLET SÜRÜŞLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR


Bisikleti ulaşım aracı olarak kullanırken trafik içinde güvenliğimiz için dikkat etmemiz gereken konulardan bahsedeceğiz. Trafik içinde bisikletli olarak kurallara uymanın yanı sıra grup olarak sürüşlerde de dikkat etmemiz gereken konular bulunmaktadır. Öncelikle yapmamamız gerekenleri incelemek konuya farklı bir bakış açısıyla yaklaşmamızı sağlayacaktır.

1. Caddenin sağından sürmelidir.
2. Tek bir şerit izlenmelidir.
3. Paketler bisiklet bagajında taşınmalıdır. Dengeyi bozacak ya da bisiklet genişliğini etkileyecek hiçbir şey taşınmamalıdır.
4. Sinyal verme dışında bisiklet iki elle sürülmelidir.
5. Dönerken mutlaka uygun el sinyali verilmelidir.
6. Ana caddeye geçmeden önce bisikletten inerek cadde kontrol edilmelidir.
7. Bisiklet kesinlikle kontrol edilemeyecek hızlarda kullanılmamalıdır.
8. Eğer bisikletler için özel yolda bisiklet kullanılıyorsa yayalara dikkat edilmeli, gerektiğinde zille uyarmalıdır.
9. Zemini buzlu yollarda, karlı ve aşırı yağmurlu havalarda ani fren kullanılmamalıdır.
10. Kalabalık kavşaklarda bisikletten inilerek, bisiklet elde, yürüyerek geçilmelidir.
11. Tüm kuralara uysanız bile unutmayın ki bisiklet kültürünün yaygın olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. İki kez sağlamasını yapmadan bir hareket yapmayın, öncelik yol hakkı sizde bile olsa karşı tarafa verin.